Sportprijzen reflecteren prestaties, toewijding en excellentie binnen sportdisciplines. Dankzij technieken als polijsten soms zelfs letterlijk! Als organisator van een evenement is het dan ook goed om te weten wat je opties zijn bij het inkopen van trofeeeen. Zo zorg je voor de sportprijzen die het beste aansluiten bij jouw evenement en die overbrengen wat jij over wilt brengen. In dit artikel duiken we daarom wat dieper in de verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van sportprijzen zoals bekers, bokalen, medailles en andere awards.

Traditionele sportprijzen van metaal

Metaal is traditioneel gezien hét materiaal dat wordt gebruikt voor sportprijzen. Met name edelmetalen als goud, zilver en brons zijn van oudsher populair. Deze materialen stralen luxe uit en zijn relatief eenvoudig te bewerken. Omdat je metaal kunt smelten en in een vorm kunt gieten, zijn er veel verschillende ontwerpen mogelijk. In moderne tijden is hier nog een metaalsoort bijgekomen. Aluminium is populair omdat het lichtgewicht materiaal is en bestand tegen roest . Met anodiseren is het ook mogelijk om kleurvariaties aan te brengen. 

Metaal als materiaal voor sportprijzen is de afgelopen jaren minder populair geworden vanwege de stijgende grondstofkosten en de beschikbaarheid van goedkopere materialen zoals kunststof.

Kunststof & composietmaterialen

Kunststof is de afgelopen jaren mateloos populair geworden als materiaal voor sportprijzen. Het is een stuk goedkoper dan de meeste materialen. Daarnaast is het erg makkelijk in vorm te gieten en je kunt het zelfs 3D printen. Het is slijtvast en corrosiebestendig. Composiet is een combinatie van verschillende kunststoffen die nog sterker zijn en nauwelijks nog slijten. Ook acryl is populair omdat het makkelijk gecombineerd kan worden met andere materialen. 

Sportprijzen van kristal en glas

Waar veel traditionele sportprijzen zoals bekers, bokalen en medailles gemaakt worden van metaal of kunststof, zijn ook glazen en kristallen awards en trofeeën de afgelopen jaren populair geworden. Omdat je ze makkelijk kunt graveren en personaliseren en omdat je er makkelijk elegante en unieke ontwerpen mee maakt, zijn de awards met name populair bij uitreikingen in de zakenwereld en bijvoorbeeld als oeuvreprijs. 

Houten sportprijzen onder een glimmend exterieur

De buitenkant zegt lang niet alles. Alle sportprijzen zijn prachtig en glimmend van de buitenkant maar het is natuurlijk veel te duur om veel trofeeen van edelmetalen te maken. Daarom wordt er vaak gekozen voor een buitenlaag van metaal of kunststof terwijl de kern van de prijs van hout is gemaakt. Ook de basis, of voet, van sportbekers en bokalen wordt vaak van hout gemaakt. Hout is stevig, duurzaam en een stuk goedkoper. Met moderne verftechnieken is hout ook uitstekend te combineren met andere materialen. Vooral Eikenhout en Walnoothout worden gebruikt voor het vervaardigen van sportprijzen.